4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Συμφωνία στην Αυστρία

Συμφωνία στην Αυστρία

Τη συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» ανακοίνωσαν οι αυστριακοί σοσιαλημοκράτες και συντηρητικοί χθες, μετά από δέκα εβδομάδες διαπραγματεύσεων που έδωσαν αέρα στα πανιά της ακροδεξιάς.

«Έχουμε ένα αποτέλεσμα το οποίο μπορούμε πλέον να καταθέσουμε προς ψήφιση στο κόμμα μας», δήλωσε ο αντικαγκελάριος, συντηρητικός Μίκαελ Σπίντλεγκερ, στα πλαίσια κοινής συνέντευξης τύπου με τον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Γουέρνερ Φάιμανν. «Έχουμε επεξεργαστεί και συμφωνήσει σ’ ένα λεπτομερές κυβερνητικό πρόγραμμα», συμπλήρωσε ο κ. Φάιμανν, διευκρινίζοντας ότι το πρόγραμμα θα επιτρέψει στην Αυστρία να «παραμείνει στο δρόμο της επιτυχίας».

Σύμφωνα με τον αντικαγκελάριο Σπίντλεγκερ, το πρόγραμμα που συμφώνησαν τα δύο κόμματα θα βοηθήσει την Αυστρία  να αποφύγει την κρίση που μαστίζει την ευρωζώνη χάρη σ’ ένα «σύμφωνο για την ανάπτυξη» που θα εγγυηθεί τους θετικούς προϋπολογισμούς κατά τα επόμενα έτη. Ο Σπίντλεγκερ επέμενε στην ανάγκη να μην υπάρχουν ελλείμματα μέχρι το 2018,  κάτι που σημαίνει ότι η Αυστρία θα πρέπει να βρει 18 δις ευρώ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Υπό τις πιέσεις της άκρας δεξιάς

Τα δύο κόμματα που θα σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση, βρίσκονται στην εξουσία από το 2007. Στις εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου, το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SPO συγκέντρωσε το 26,82% των ψήφων ενώ το συντηρητικό OVP, το 23,99%̇. Πρόκειται  για τις χαμηλότερες ιστορικά επιδόσεις των δύο κομμάτων, τα οποία ωστόσο κατάφεραν να συγκεντρώσουν την απαραίτητη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Η αρνητική έκπληξη των εκλογών όμως, ήταν η άνοδος του ακροδεξιού κόμματος FPO που συγκέντρωσε το 20,51% των ψήφων και είναι πλέον η τρίτη πολιτική δύναμη στην Αυστρία, κοντράροντας στα ίσα τα δύο παραδοσιακά κόμματα εξουσίας.

Παρότι οι κυβερνήσεις «μεγάλου συνασπισμού» είναι ο κανόνας στην αυστριακή πολιτική σκηνή από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αυτή τη φορά η ηγεσία του OVP δίστασε να σχηματίσει κυβέρνηση με τους σοσιαλδημοκράτες. Η ακυβερνησία βοήθησε τον ακροδεξιό γείτονα του συντηρητικού κόμματος να γρονθοκοπήσει από τα δεξιά το OVP. Τo FPO και ο αρχηγός του Κρίστιαν Στράσε κατηγόρησαν τα δύο μεγάλα κόμματα για ανικανότητα, υποστηρίζοντας ότι ήρθε το τέλος της κυριαρχίας των δύο κομμάτων εξουσίας.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση, το FPO είναι πρώτο κόμμα συγκεντρώνοντας το 26% της προτίμησης των ερωτηθέντων έναντι 23% του SPO και 20% του OVP.