4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Τα...αργύρια των πολιτικών που φέρνουν την λιτότητα

Τα...αργύρια των πολιτικών που φέρνουν την λιτότητα

του Μόδεστου Σιώτου. Το σύστημα επιβραβεύει τους ανθρώπους που οδηγούν τις χώρες σε οικονομικό αδιέξοδο.  Πορτογάλοι και ισπανοί πολιτικοί υπεύθυνοι για το οικονομικό αδιέξοδο επιβραβεύονται με  περιζήτητες θέσεις είτε στο ΔΝΤ είτε σε μεγάλες πολυεθνικές.

Πορτογαλία

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εβδομαδιαία πορτογαλική εφημερίδα Expresso, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Vitor  Gaspar είναι υποψήφιος για υψηλόβαθμη θέση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο Gaspar είναι γνωστός στην Πορτογαλία ως ο άνθρωπος που έβαλε τη χώρα σε Μνημόνιο και εφάρμοσε  από το 2011 έως το 2013 τις σκληρές πολιτικές λιτότητας που ζητούσε η τρόικα ( ΔΝΤ , ΕΚΤ , ΕΕ). Το νέο του πόστο στη Νέα Υόρκη θα είναι στο τμήμα δημοσιονομικής πολιτικής του Ταμείου.

Όταν ο Gaspar παραιτήθηκε από την κυβέρνηση του Pedro Passos Coelho τον περασμένο Ιούλιο (μετά από αρκετές γενικές απεργίες , μαζικές διαδηλώσεις και... ένα φτύσιμο στο πρόσωπο που δέχτηκε από πελάτες σε σούπερ μάρκετ) , με επιστολή του στον πρωθυπουργό δικαιολόγησε την παραιτήσή  του, αναγνωρίζοντας ότι «η επίδραση της λιτότητας που επέβαλε στην χώρα ήταν καταστροφική».

Η δημοτικότητά του κατρακύλησε στην Πορτογαλία έπειτα από τη δημοσίευση ενός δημοσιεύματος που περιέγραφε μια συζήτησή του με τον Βόλφανγκ Σόιμπλε στην οποία ο ίδιος φαινόταν να δέχεται μία σχολικού-τύπου νουθεσία από το γερμανό υπουργό Οικονομικών. Ο δημοσιογράφος που κατέγραψε το βίντεο έχασε τη δουλειά του λίγο μετά τη δημοσίευση του βίντεο. Σήμερα, ο Vítor  Gaspar δουλεύει ως σύμβουλος στην κεντρική Τράπεζα της Πορτογαλίας.

Ο Gaspar δεν είναι ο μοναδικός πρώην υπουργός της χώρας που επιβραβεύεται για την εφαρμογή των σκληρών μέτρων λιτότητας. Ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Alvaro Santos Pereira (2011-2013) , ανέλαβε τον Απρίλιο του 2014  το πόστο του Διευθυντή του Τμήματος Σπουδών του ΟΟΣΑ . Ο Pereira είναι γνωστός στην Πορτογαλία ως ο άνθρωπος που ήθελε να μετασχηματίσει τη χώρα σε «Φλόριντα της Ευρώπης», επενδύοντας στον τουρισμό της τρίτης ηλικίας και προωθώντας μια συνολική φορολογική απαλλαγή για τους γάλλους συνταξιούχους που θα εγκαθίσταντο μόνιμα σε πορτογαλικό έδαφος. Η κίνησή του αυτή, σε συνδυασμό με την παράλληλη αύξηση των φόρων στους πορτογάλους συνταξιούχους, έκανε τον Periera έναν από τους πιο αντιδημοφιλής πολιτικούς στην ιστορία της χώρας.  

Ισπανία

Αλλά και στην Ισπανία, οι άνθρωποι που οδήγησαν τη χώρα στο οικονομικό αδιέξοδο και στο Μνημόνιο δεν χάθηκαν. Ο  πρώην πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ είναι σύμβουλος σε θέματα «δεοντολογίας» στην αυτοκρατορία του Μέρντοχ και εξωτερικός σύμβουλος του ενεργειακού πολυεθνικού κολοσσού ENDESA. Παρομοίως, ο πρώην πρωθυπουργός Φελίπε Γκονζάλες είναι ανεξάρτητος σύμβουλος της εταιρείας φυσικού αερίου GAS NATURAL-FENOSA, ενώ η πρώην υπουργός Οικονομίας των σοσιαλιστών, Ελένα Σαλγάδο, έπιασε κι αυτή θέση στην ENDESA, ως σύμβουλος της θυγατρικής της στη Χιλή, της CHILECTRA, η οποία ευθύνεται για τα χειρότερα οικολογικά εγκλήματα στην Παταγονία.

Αλλά και στην Ελλάδα, ο πρόσφατος διορισμός του κ. Χ. Παπουτσή στην Παγκόσμια Τράπεζα, είναι συνέχεια του διορισμού  της κυρίας Μπιρμπίλη στον ΟΟΣΑ .