4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Τα σενάρια χρεωκοπίας επανέρχονται τον Ιανουάριο

Τα σενάρια χρεωκοπίας επανέρχονται τον Ιανουάριο

του Μόδεστου Σιώτου. Την προηγούμενη Τετάρτη, το αμερικανικό Κογκρέσο έδωσε τέλος στην πολιτική κρίση που απειλούσε να τινάξει στον αέρα τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη και να συμπαρασύρει μαζί της την παγκόσμια οικονομία. Ωστόσο, η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων είναι μία προσωρινή λύση, αφού εξασφαλίζει χρήματα για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Οι ΗΠΑ είναι αρκετά πιθανόν να βρεθούν  πολύ σύντομα για ακόμα μία φορά αντιμέτωπες με το κλείσιμο των ομοσπονδιακών υπηρεσιών και τη χρεωκοπία.

Το αμερικανικό ομοσπονδιακό κράτος «κατέβασε τα ρολά» για δεκαέξι ημέρες. Ο βασικός υπεύθυνος για την πολιτική κρίση είναι το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, το  οποίο σύρθηκε πίσω από την ακροδεξιά πτέρυγά του που επέμενε ότι η μη ψήφιση του προϋπολογισμού του 2014 θα εμπόδιζε την εφαρμογή του Obamacare, του αμερικανικού ΕΣΥ που προωθεί από το 2011 ο Ομπάμα, διχάζοντας την αμερικανική κοινωνία. Παράλληλα, με την καταψήφιση του προϋπολογισμού, δεν εγκρίθηκε η αύξηση του ανώτατου επιτρεπτού ορίου δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους, με αποτέλεσμα το κράτος να βρεθεί ένα βήμα πριν από τη κήρυξη πτώχευσης.

Το πρόβλημα που προέκυψε οφείλεται σε μία νομική  ιδιομορφία του αμερικανικού πολιτικού συστήματος που ορίζει ότι κάθε χρόνο το Κογκρέσο αποφασίζει αν θα εγκρίνει ή θα απορρίψει το πλαφόν του ομοσπονδιακού δανεισμού. Εάν το Κογκρέσο δεν εγκρίνει το πλαφόν, αυτό σημαίνει ότι το αμερικανό κράτος δεν μπορεί να δανειστεί χρήματα πέραν ενός συγκεκριμένου ορίου, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκπληρώσει τις δανειακές του υποχρεώσεις.

Το κόμμα των Δημοκρατικών και ο Ομπάμα κράτησαν μία άτεγκτη στάση απέναντι στην αναλγησία των Ρεπουμπλικάνων.  Μπορεί το αμερικανικό κράτος να έπαυσε τις λειτουργίες του για περισσότερες από δύο εβδομάδες, αλλά στο τέλος της ημέρας το μπλοκ των Ρεπουμπλικάνων ράγισε. Δεν ήταν λίγοι οι ρεπουμπλικάνοι βουλευτές, όπως ο προεδρικός υποψήφιος στις εκλογές του 2008, Μακέιν, που δήλωναν δημόσια ότι το κόμμα τους  «αυτή τη φορά το παρατράβηξε». Το ρεπουμπλικανικό κόμμα παρότι συμπαγές, έχει δύο βασικά ρεύματα: τους «μετριοπαθείς» και τους «ακραίους». Οι δεύτεροι συνδέονται πολιτικά με το ακροδεξιό μπλοκ, «κόμμα του τσαγιού», που εκπροσωπεί τη βαθειά συντηρητική και θρησκόληπτη Αμερική. 

Παρόλα αυτά, οι Ρεπουμπλικάνοι στο σύνολό τους βλέποντας τη δημοτικότητά τους στις δημοσκοπήσεις να καταρρέει μετά την άρνηση τους να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό, αποφάσισαν να συνεργαστούν με τους Δημοκρατικούς για να ξεπεραστεί η κρίση. Το ελαφρώς αλλαγμένο νομοσχέδιο και οι τροπολογίες που κατατέθηκαν στη νέα ψήφιση του προϋπολογισμού, συμφωνήθηκε και γράφτηκε από κοινού με τους Δημοκρατικούς.

Το βράδυ της 15ης  Οκτωβρίου, η αμερικανική Σύγκλητος ενέκρινε με αυξημένη πλειοψηφία 81 ψήφων υπέρ έναντι 18 κατά το νέο προϋπολογισμό. Το ίδιο έκανε με τη σειρά της και η Βουλή των Αντιπροσώπων η οποία ενέκρινε το νομοσχέδιο με 285 ψήφους υπέρ έναντι 144 κατά. Ωστόσο, η συμφωνία που ψηφίστηκε ορίζει ότι το ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών μπορεί να δανειστεί χρήματα μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου, ενώ η λειτουργία (και η χρηματική συντήρηση) των ομοσπονδιακών υπηρεσιών είναι εξασφαλισμένη μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Τέλος, μία σχετικά κρυμμένη πτυχή του νομοσχεδίου είναι η δημιουργία μιας νέας επιτροπής στη Σύγκλητο, στην οποία έχει ανατεθεί η εξεύρεση τρόπου μείωσης του ομοσπονδιακού ελλείμματος στα επόμενα δέκα χρόνια.

Παρότι όλοι στη Ουάσινγκτον ανακουφίστηκαν από την εξέλιξη της κρίσης, οι δεκαέξι μέρες του κλεισίματος των ομοσπονδιακών υπηρεσιών ανέδειξαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τα αδιέξοδα του πολιτικού συστήματος των ΗΠΑ. Η δυσλειτουργία του αμερικανικού πολιτικού συστήματος ανησύχησε τους συμμάχους των ΗΠΑ αλλά και τους δανειστές  της χώρας, όπως η Κίνα που είναι η κάτοχος των περισσότερων αμερικανικών κρατικών ομολόγων. Το στάτους και η αξιοπιστία της χώρας στο διεθνές στερέωμα δέχθηκαν ένα ισχυρό πλήγμα, ενώ τέθηκε σε αμφισβήτηση το κατά πόσο οι ΗΠΑ αποτελούν ακόμα ένα ασφαλές καταφύγιο για το διεθνές χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο. Μία παρόμοια κρίση είχε αποφευχθεί το 2011 όταν οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν προσπαθήσει και τότε να εμποδίσουν την αύξηση του πλαφόν του δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους, αλλά την τελευταία στιγμή επικράτησε η λογική στο Κογκρέσου και το νομοσχέδιο είχε ψηφιστεί.

Το «Obamacare» βγήκε σχεδόν ανέπαφο από την πολιτική κρίση και μαζί με αυτό και ο εμπνευστής του, ο πρόεδρος Ομπάμα. Αυτή η νίκη όμως δεν θα ήταν λάθος να χαρακτηριστεί «πύρρειος», καθώς τίποτα δεν αποκλείει το ξέσπασμα μίας παρόμοιας κρίσης στις αρχές του 2014.