4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Τουλάχιστον 9 μήνες χωρίς άνεργος και βλέπουμε...

Τουλάχιστον 9 μήνες χωρίς άνεργος  και βλέπουμε...

Τα παραδείγματα Ελλάδας και Ισπανίας χρησιμοποιεί, μεταξύ άλλων, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, για να αποτυπώσει τη ραγδαία επιδείνωση της παγκόσμιας αγοράς εργασίας.Στην ετήσια έκθεση “Παγκόσμιες Τάσεις στην Αγορά Εργασίας” (Global Employment Trends 2014), σημειώνει ότι στην Ελλάδα η μέση διάρκεια ανεργίας αυξήθηκε σε 9 μήνες, ενώ στην Ισπανία σε 8.

«Στην παρούσα φάση, παρατηρούμε μία μέτρια ανάκαμψη στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, ωστόσο, η  ανεργία  θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια, σε σημείο που οι εκτιμήσεις μας κάνουν λόγο για 215 εκατομμύρια ανέργους μέχρι το 2018» δήλωσε ο Γεν. Διευθυντής της Οργάνωσης, Γκάι Ριντέρ.

Οι δυσοίωνες προβλέψεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας ανεβάζουν τον αριθμό των ανέργων, παγκοσμίως, από 206 εκατομμύρια, φέτος, σε πάνω από 215 εκατομμύρια, τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Οι νέες «εστίες» καλπάζουσας ανεργίας είναι η Νοτιανατολική Ασία, η υπο- σαχάρια Αφρική και η Ευρώπη.

Η οργάνωση επισημαίνει ότι 23 εκατομμύρια εργαζόμενοι έχουν αποθαρρυνθεί και έχουν σταματήσει να ψάχνουν για δουλειά.  Αναφέρει επίσης ότι πάνω από 74 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 15 με 24 ετών παρεμειν να άνεργα το 2013. Η ανεργία των νέων ανέρχεται πάνω από 13%, δηλαδή είναι διπλάσια από την παγκόσμια ανεργία.
 
 Ο διευθυντής της ΔΟΕ Γκί Ράιντερ επεσήμανε ότι οι ηγέτες της διεθνούς κοινότητας πρέπει άμεσα να επανεξετάσουν την πολιτική τους και να καταβάλλουν εντονότερες προσπάθειες στήριξης «επιχειρήσεων που δημιουργούν θέσεις εργασίας».
 
Η ΔΟΕ επίσης αναφέρει ότι ο αριθμός των εργαζομένων που βρίσκονται στο όριο φτώχειας έχει μειωθεί παγκοσμίως αλλά με βραδύτερο ρυθμό απ ΄ότι σε προηγούμενες δεκαετίες. 839 εκατομμύρια εργαζόμενοι, δηλαδή το ένα τέταρτο του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού, ζουν με 2 δολάρια ή και λιγότερα την ημέρα.
 

Ευρώπη

Τα «σκήπτρα» της ανεργίας συνεχίζει να κράτα η Ελλάδα. Τον περασμένο Σεπτέμβριο η ανεργία στην χώρα μας ανήλθε στο 27,4% σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat.
Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ανέργων έφτασε τα 1 εκατομμύριο 376 χιλιάδες. Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες διαμορφώθηκε στο 24,5% (24,3%, τον Αύγουστο του 2013) και στις γυναίκες στο 31,4% (31,3%, τον περασμένο Αύγουστο). Η μεγαλύτερη άνοδος της ανεργίας καταγράφηκε στην Κύπρο (17,3% από 13,3%) την Ιταλία (12,7% από 11,3%), την Ελλάδα (27, 4% τον Σεπτέμβριο του 2013 από 26% τον ίδιο μήνα του 2012) και στην Ολλανδία (6,9% από 5,6%).
Σύμφωνα με τη Eurostat, το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε σταθερό στην ευρωζώνη τον Νοέμβριο στο 12,1%, στα επίπεδα του Απριλίου 2013, καθώς και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο 10,9%, στα επίπεδα του περασμένου Μαΐου.
Σε 26,553 εκατομμύρια ανήλθαν οι άνεργοι στην Ε.Ε. τον Νοέμβριο, εκ των οποίων 19,241 εκατομμύρια βρίσκονται σε χώρες της ευρωζώνης.

Τα μνημονια

Σε μια τετραετία χάθηκαν στις μνημονιακές χώρες 2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, αναφέρεται σχέδιο γνωμοδότησης της Ευρωβουλής στο πλαίσιο της διερεύνησης του ρόλου της τρόικας σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλια και Κύπρο.

Το σχέδιο γνωμοδότησης, με εισηγητή τον Ισπανό σοσιαλιστή ευρωβουλευτή Αλεχάνδρο Θέρκας, αποτελεί τη συμβολή της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής στην έρευνα για τις επιπτώσεις των μνημονίων στην απασχόληση, στην αγορά εργασίας και στη φτώχεια.

Ασκεί εντονότατη κριτική στην Κομισιόν, στην ΕΚΤ και στο Eurogroup, περιγράφει με μελανά χρώματα την κοινωνική κατάσταση στις 4 χώρες, χαρακτηρίζει «απελπιστική» σε μέγεθος την ανεργία στους νέους, μιλάει για έκρηξη της φτώχειας, ενώ θεωρεί ότι οι περικοπές στην υγεία και στο συνταξιοδοτικό παραβιάζουν την κοινοτική νομοθεσία και τον κοινωνικό χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης.