4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Τουρκία : Απο το όνειρο στον εφιάλτη

Τουρκία : Απο το όνειρο στον εφιάλτη

 Για πρώτη φορά ύστερα από έντεκα χρόνια μετά την άνοδο του στην εξουσία, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) βρίσκεται αντιμέτωπο με μια μεγάλη συστημική κρίση, η οποία έρχεται να επισκιάσει την συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας του.
Ήδη, παραιτήθηκε σήμερα από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης Ανάπτυξης ο βουλευτής Ερντάλ Καλκάν, ενώ αναμένονται άλλες δύο παραιτήσεις εντός της ημέρας αφού το κόμμα χτες τη νύχτα αποφάσισε να παραπέμψει τους τρεις αυτούς βουλευτές στο πειθαρχικό, με αίτημα την αποπομπή τους.

Ο Καλκάν είναι ο πέμπτος βουλευτής που παραιτείται από το κυβερνών κόμμα από τη στιγμή που άρχισε να εξελίσσεται δημοσίως η αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν, ηγέτη ισχυρού θρησκευτικού τάγματος.

Στις 16 Νοεμβρίου είχε παραιτηθεί ο Ιντρίς Μπαλ, στις 16 Δεκεμβρίου, μια μέρα πριν από τις προσαγωγές στο πλαίσιο της υπόθεσης διαφθοράς, ο Χακάν Σουκούρ, πρώην αστέρας του τουρκικού ποδοσφαίρου, στις 25 Δεκεμβρίου ο Ερντογάν Μπαϊρακτάρ που παραιτήθηκε από το βουλευτικό και ο υπουργικό αξίωμα και επίσης στις 25 Δεκεμβρίου ο Ιντρίς Ναΐμ Σαχίν, πρώην υπουργός Εσωτερικών.

Χτες αργά τη νύχτα η Κεντρική Επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος παρέπεμψε στο πειθαρχικό τους βουλευτές Ερντάλ Καλκάν, Χαλούκ Όζνταλγκα και Ερτουγρούλ Γκιουνάϊ (πρώην υπουργός Πολιτισμού).

Τέλος, ο Χασάν Χαμί Γιλντιρίμ, επίσης βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος χτες το απόγευμα δήλωσε πως συνιστά παρέμβαση στη δικαιοσύνη η απομάκρυνση ενός εισαγγελέα από την υπόθεση διαφθοράς.

Ο εισαγγελέας Μουαμέρ Ακάς χτες είχε καταγγείλει ότι η αστυνομία αρνείται να προβεί στις προσαγωγές που ζήτησε ο ίδιος μέσω δικαστικής απόφασης σχετικά με το δεύτερο κύμα προσαγωγών, ενώ ανακοίνωσε ότι ο αρχιεισαγγελέας Κωνσταντινούπολης τον απομάκρυνε από την υπόθεση.

Ο Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν πραγματοποιεί σπασμωδικές κινήσεις για να εμποδίσει την προφυλάκιση των συγγενών και των συνεργατών του.

Περίπου δέκα ημέρες μετά την δημοσιοποίηση του, το μεγάλο σκάνδαλο της διαφθοράς συνεχίζεται και λαμβάνει νέες διαστάσεις. Πλέον, στην Άγκυρα η κρίση είναι αισθητή σε όλες τις δομές της κυβέρνησης και της γραφειοκρατίας. Οι τελευταίες σαρωτικές εξελίξεις έχουν ως εξής:

 Το απόγευμα της Πέμπτης, ο εισαγγελέας Μουαμμέρ Άκκας έδωσε στην δημοσιότητα ένα ιστορικό ανακοινωθέν. Λίγη ώρα μετά την απομάκρυνση του από την υπόθεση της διαφθοράς, ο κ. Άκκας έστειλε μια αυστηρή προειδοποίηση στην τουρκική κοινωνία: Στην νέα περίοδο, η ανεξαρτησία των δομών της δικαιοσύνης έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση από την ίδια την εκτελεστική εξουσία της χώρας. Η τουρκική κυβέρνηση επιχειρεί να εμποδίσει τις επιχειρήσεις των διωκτικών αρχών. Η τουρκική αστυνομία δεν υπακούει στις εντολές των εισαγγελέων.

 Λίγη ώρα μετά το ανακοινωθέν του κ. Άκκας, το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων αισθάνθηκε την ανάγκη να τοποθετηθεί επί του ζητήματος. Το συμβούλιο επιχείρησε να δικαιολογήσει τα «αδικαιολόγητα» τονίζοντας ότι οι εισαγγελείς ερευνούν μια υπόθεση για δυο συνεχόμενα χρόνια δίχως να έχουν ενημερώσει τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της εξουσίας. Την ίδια στιγμή, το συμβούλιο υπογράμμισε την σημασία της ανεξαρτησίας των δομών της δικαιοσύνης.

Στους κόλπους της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης επικρατεί έντονη σύγχυση. Μετά την απομάκρυνση εκατοντάδων αστυνομικών από τα καθήκοντα τους, η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης και των άλλων επαρχιών αδυνατεί να βρει προσωπικό για τις διάφορες υπηρεσίες της. Την ίδια στιγμή, οι νέες διοικητές της αστυνομίας δεν λαμβάνουν υπόψη τους τα αιτήματα των εισαγγελέων. Το βράδυ της Τετάρτης, ο τουρκικός τύπος μετέδωσε την πληροφορία ότι τις επόμενες ημέρες, οι εισαγγελείς ενδέχεται να ζητήσουν την βοήθεια και την συνδρομή της χωροφυλακής για την συνέχεια των ερευνών.

Χθες, στην Άγκυρα συνεδρίασε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Στο ανακοινωθέν του συμβουλίου δεν πραγματοποιήθηκε καμία αναφορά στο σκάνδαλο και στις τελευταίες σαρωτικές εξελίξεις.

Μια νέα εξέλιξη έρχεται να δώσει το βράδυ της Πέμπτης δραματικές διαστάσεις στην μεγάλη πολιτική κρίση, η οποία ταλανίζει τις τελευταίες ημέρες την τουρκική κοινωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες , οι Τούρκοι εισαγγελείς ετοιμάζονται να στείλουν δικαστική κλήτευση στον υιό του Τούρκου Πρωθυπουργού, Μπιλάλ Ερντογάν.

Οι Τούρκοι εισαγγελείς υποψιάζονται ότι ο υιός του πρωθυπουργού έχει αναμειχθεί σε υποθέσεις μίζας, δωροδοκιών και διαφθοράς. Ακόμη, οι εισαγγελείς πιστεύουν ότι ο Μπιλάλ Ερντογάν ίδρυσε «παράνομη οργάνωση», η οποία έχει ως απώτερο στόχο την εξασφάλιση κερδών μέσα από παράνομες δραστηριότητες.

Οι πρώτες ανεπιβεβαίωτες μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν ότι, στον απόηχο την νέας εξέλιξης, ο Μπιλάλ Ερντογάν έφυγε στο εξωτερικό. «Έλαβε υπόψη του την γνώμη του πατέρα του και διέφυγε στο εξωτερικό για να μην οδηγηθεί στην φυλακή», τονίζει μια δημοσιογραφική πηγή.