4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Το ανέλπιστο δώρο για τις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρίες

Το ανέλπιστο δώρο για τις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρίες

Στη Ρωσία έχει διαμορφωθεί μια οξύμωρη κατάσταση, όπου το φθηνό ρούβλι συνδυάζεται με το ακριβό πετρέλαιο. Αυτό είναι για τους πετρελαιοπαραγωγούς σαν ένα όμορφο παραμύθι που έγινε πραγματικότητα.

Πριν από ένα μήνα, ένας συνδυασμός φθηνού ρουβλιού και ακριβού πετρελαίου θα φαινόταν απολύτως απίθανος. Η συναλλαγματική ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος και η τιμή του πετρελαίου βάδιζαν πάντα σε δρόμους παράλληλους. Όταν οι τιμές του πετρελαίου πέφτουν, τότε μαζί τους κατρακυλά και το ρούβλι και αντίστροφα. Αλλά εδώ και λίγους μήνες, οι διακυμάνσεις του ρουβλιού δεν συσχετίζονται με τις τιμές του πετρελαίου. Το ρούβλι έγινε φθηνότερο πιο γρήγορα, απ’ ότι υποχώρησαν οι τιμές του πετρελαίου, παρατήρησαν οι αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch.

 Οι οικονομολόγοι της Τράπεζας, ωστόσο, βλέπουν κίνδυνο για το δεύτερο τρίμηνο, όπου οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να πέσουν λίγο, αλλά στο τέταρτο τρίμηνο και στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, οι ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες εργάζονται μέσα σε ένα ιδανικό περιβάλλον: Οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν υψηλές. Αυτή η μοναδική κατάσταση, δεν είναι καθόλου χαρακτηριστική για κρίσεις τύπου 1998 και 2008-2009. Έτσι, το 1998 σημειώθηκε η ισχυρότερη ανατίμηση του δολαρίου έναντι του ρουβλίου, κατά 247% , ενώ η μέση σταθμισμένη τιμή για το πετρέλαιο τύπου Brent υποχώρησε κατά 33%, στα 12,76 δολάρια ανά βαρέλι. Το 2009, υπήρξε μια παρόμοια κατάσταση. Εν μέσω πτώσης των τιμών του πετρελαίου κατά 36%, το δολάριο σημείωσε τη μέγιστη τιμή, αγγίζοντας τα 36,73 ρούβλια το 2009.

Το αδύναμο ρούβλι είναι επ’ ωφελεία όλων των εξαγωγέων, αλλά με το ταυτόχρονο σκηνικό ρουβλιού και υψηλών τιμών στους υγρούς υδρογονάνθρακες δημιουργείται μια κατάσταση που για τους πετρελαιοπαραγωγούς μοιάζει σαν ένα μαγικό παραμύθι. «Για τις εταιρείες πετρελαίου αυτή η κατάσταση είναι η ιδανική! Τα έσοδά τους είναι όλα σε δολάρια και οι φόροι τους πληρώνονται σε ρωσικό νόμισμα. Η πτώση του ρουβλιού είναι σχεδόν ανάλογη με την αύξηση των εσόδων των «πετρελαιάδων», επειδή οι περισσότεροι φόροι και δασμοί καταβάλλονται ανά τόνο πετρελαίου και όχι με βάση συγκεκριμένο ποσοστό. Προβλέπουμε μια αύξηση των εσόδων των πετρελαϊκών εταιρειών και πτώσης του ρουβλιού, της τάξης του 12,7%.

Ανάμεσα στις πετρελαϊκές, τα περισσότερα κέρδη έχει η «Surgutneftegas». Η «Surgutneftegas», από καιρό μοιάζει περισσότερο σαν ένα επενδυτικό ταμείο με συναλλαγματική θέση 30 δισ. δολαρίων, παρά σαν μια κλασσική εταιρεία πετρελαίου. Η επανεκτίμηση της συναλλαγματικής θέσης, αυξάνει αυτόματα τα καθαρά έσοδα και τα μερίσματα των προνομιούχων μετοχών για το 2014», δήλωσε ο διευθυντής της εταιρείας αναλύσεων, «Alpari», Αλεξάντρ Ραζουβάγιεφ. «Το φθηνό ρούβλι και οι υψηλές τιμές του πετρελαίου μοιάζουν σαν τα πιο ιδανικά επιχειρήματα για να πειστείτε να αγοράσετε μετοχές της «Lukoil» ή της «Surgutneftegas», θεωρούν επίσης στην Bank of America Merrill Lynch .

Αλλά η «Lukoil» και η «Rosneft» θα ωφεληθούν ελαφρώς λιγότερο από την υποτίμηση του ρουβλιού, λένε οι ειδικοί. Ειδικότερα, η «Rosneft» έχει εξωτερικό χρέος, που σημαίνει ότι η εταιρεία είναι υποχρεωμένη κάθε λίγους μήνες να αγοράζει αρκετό συνάλλαγμα για οποιαδήποτε χρήματα. Εν τω μεταξύ, με θετικό πρόσημο θα βρεθεί και το ρωσικό μονοπώλιο φυσικού αερίου «Gazprom», που θα κερδίσει από τις εκτεταμένες εξαγωγές. Παρ’ όλα αυτά, το θετικό αποτέλεσμα από τη μοναδική κατάσταση αξίας ρουβλιού – τιμών πετρελαίου μπορεί να χαλάσει το «πάγωμα» των τιμολογίων, σημειώνουν τα στελέχη της Bank of America.