4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Το δράμα ενός λαού

Το δράμα ενός λαού
Όσο οι έρευνες για επιζώντες στο Νεπάλ συνεχίζονται, πολλοί είναι αυτοί που για τρίτη συνεχόμενη νύχτα κοιμήθηκαν έξω από το σπίτι τους, είτε γιατί αυτό κατέρρευσε λόγω του φονικού σεισμού, είτε γιατί φοβούνται τις μετασεισμικές δονήσεις. Στο Κατμαντού, άνθρωποι κοιμήθηκαν στους δρόμους, στα πάρκα και στα πεζοδρόμια.
Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα, ενώ το νερό, το φαγητό και το ηλεκτρικό ρεύμα αποτελούν σπάνια αγαθά. Ως αποτέλεσμα υπάρχουν φόβοι για εξάπλωση ασθενειών που σχετίζονται με την έλλειψη νερού, όπως είναι η χολέρα.Ο απολογισμός των νεκρών εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τους 4000, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε τουλάχιστον 6.500.Χιλιάδες είναι αυτοί που εγκαταλείπουν το Κατμαντού για τις γύρω πεδιάδες, τρομαγμένοι από τις δονήσεις.Οι δρόμοι προς την επαρχία είναι γεμάτοι από λεωφορεία και φορτηγά με ανήσυχους πολίτες που προσπαθούν να φύγουν όσο πιο μακριά μπορούν, φοβισμένοι από τις φήμες για μεγαλύτερο σεισμό, ή για ξέσπασμα ασθενειών.Και στην επαρχία η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Πολλά χωριά και κοινότητες δεν έχουν νερό και ηλεκτρικό ρεύμα και επιζούν με τα λίγα τρόφιμα που έχουν διασωθεί χωρίς καμία έξωθεν βοήθεια.
Κανείς δεν είναι σε θέση αυτήν τη στιγμή να προσδιορίζει το εύρος της τραγωδίας. Το Σάββατο ήταν ημέρα αργίας στο Νεπάλ και οι περισσότεροι δεν ήταν στα γραφεία τους ή στο κέντρο της πόλης, αλλά στα σπίτια τους, όταν έγινε ο πρώτος ισχυρότατος σεισμός. Μια εικόνα της καταστροφής επιχειρεί να δώσει μέσω της DW ο Τζορτζ Βαρουγκέζε, εκπρόσωπος της ΜΚΟ Asia Foundation, που έζησε ο ίδιος και η οικογένειά του τις τραγικές στιγμές. «Κανείς δεν μπορεί να δώσει αξιόπιστη απάντηση για τις διαστάσεις της καταστροφής, διότι στo Κατμαντού έχουν κοπεί οι δίαυλοι επικοινωνίας και οι δρόμοι είναι μπλοκαρισμένοι από σύντριμμα σπιτιών. Έτσι τα ασθενοφόρα και τα σωστικά συνεργεία δεν μπορούν να προσεγγίσουν τις πληγείσες περιοχές στην κοιλάδα του Κατμαντού. Εκεί η καταστροφή είναι πλήρης λόγω των πολλών παλιών σπιτιών. Από τον ιστορικό πύργο Νταραχάρα έχει απομείνει μόνο η βάση του. Ο εγκέλαδος έπληξε και τις ιστορικές γειτονικές πόλεις Μπακταπούρ και Πατάν». Η περιοχή ανάμεσα στo Κατμαντού και στην Ποκάρα, είναι η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή του Νεπάλ με πάνω από δύο εκατομμύρια κατοίκους. Το χωριό Μπάρμακ, όπου ήταν και το επίκεντρο του σεισμού, έχει σχεδόν ισοπεδωθεί, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.
Οι διασώστες ψάχνουν στα συντρίμμια με τα χέρια τους για να ανασύρουν εγκλωβισμένους. Σε όλα τα πάρκα, τους δρόμους και τα πεζοδρόμια στο Κατμαντού έχουν στηθεί σκηνές και πρόχειρα καταλύματα. Οι θάλαμοι νεκρών είναι υπερπλήρεις. Τα νοσοκομεία είναι τόσο γεματά, που οι γιατροί δίνουν τις πρώτες βοήθειες στην ύπαιθρο.
Στην πρωτεύουσα Κατμαντού δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου ηλεκτρικό και όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία τηλεφωνική επικοινωνία είναι αδύνατη, μόνο από κινητά τηλέφωνα που οι άνθρωποι φορτίζουν από τις μπαταρίες των αυτοκινήτων. Οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία, το Πακιστάν κι άλλες χώρες έστειλαν ήδη σωστικά συνεργεία για την ανάσυρση εγκλωβισμένων κάτω από τα συντρίμμια. Οι διεθνείς οργανώσεις της Caritas βρίσκονται ήδη στο Κατμαντού και κάνουν λόγο για τεράστια προβλήματα. Η γερμανική οργάνωση action medeor στέλνει χειρουργικό υλικό, αντιβιοτικά, παυσίπονα και ενέσεις και η Care σκηνές και πρόχειρα καταλύματα για 75.000 ανθρώπους, τρόφιμα, ταμπλέτες καθαρισμού του νερού και υλικά για σύστημα αποχέτευσης.
Στην κατασκηνωτική βάση του Έβερεστ έφτασαν, ήδη από χθες 6 ελικόπτερα για να μεταφέρουν τραυματισμένους ορειβάτες, καθώς από τον σεισμό προκλήθηκαν χιονοστιβάδες που καταπλάκωσαν τουλάχιστον 18 ανθρώπους. Για την ώρα δεν υπάρχει καμιά επικοινωνία με περίπου 150 ορειβάτες. Πιθανολογείται ότι πολλοί από αυτούς βρίσκονται σε άλλες κατασκηνώσεις σε άλλα σημεία του βουνού. Το υπουργείο Οικονομικών του Νεπάλ ανακοίνωσε ότι οι οικογένειες θα πάρουν το αντίστοιχο ποσό των 350 ευρώ για κάθε νεκρό.
 
Η "φωτογραφία" του Νεπάλ
 
Το Νεπάλ, συνορεύει στα δυτικά και τα νότια με την Ινδία, στα ανατολικά με το ινδικό προτεκτοράτο Σικκίμ και στα βόρεια με το Θιβέτ της Κίνας. Είναι κατεξοχήν ορεινή περιοχή. Λέγεται και Ορεινό Βασίλειο γιατί τα 9/10 του εδάφους της (έχει έκταση 141.415 τ. χλμ.) καλύπτονται από ψηλά βουνά. Από τα δέκα πιο ψηλά βουνά του κόσμου τα εννέα βρίσκονται στο Νεπάλ. Οι πιο ψηλές κορυφές είναι το Έβερεστ (8.843 μ.), η Κανγκτσενγιούνγκα (8.044 μ.), η Ντολαγκίρι (8.043 μ.) κ.ά. Μόνο στα νότια υπάρχει μια μικρή κοιλάδα, μέρος της κοιλάδας του ποταμού Γάγγη και είναι ελώδης ζούγκλα.
Οι πρώτες καταγραφές στην ιστορία του Νεπάλ εμφανίζονται λίγο μετά τον 7ο αιώνα π.χ. όπου το μογγολικό φύλο Κιράτι κατοικεί για πρώτη φορά την εύφορη κοιλάδα του Κατμαντού. Ήταν σε αυτήν την περιοχή όπου γεννήθηκε ο πρίγκιπας Siddhartha Gautama το 563 π.χ. Ο Gautama πρώτος πέτυχε τον Διαφωτισμό, έγινε ο πρώτος Βούδας (Φωτισμένος) και θεμελίωσε την θρησκεία του βουδισμού. Περίπου τον 2ο αιώνα π.χ. αυτοκράτορας χρίζεται ο ινδικής καταγωγής Ασόκα, ο οποίος σύντομα ασπάζεται τον βουδισμό καθώς πιστεύει πως τα διδάγματα του Βούδα τα οποία καταδεικνύουν έναν ειρηνικό και ήπιο τρόπο ζωής μπορούν να εγκολπωθούν εύκολα από το λαό και να ενοποιήσουν ολόκληρο το βασίλειο. Ωστόσο τα επόμενα χρόνια ο Ινδουισμός παραγκωνίζει το Βουδισμό ιδιαίτερα με την άφιξη στην περιοχή των Licchavi τον 3ο αιώνα μΧ. όπου θα δυναστεύσουν μέχρι και τα τέλη του 9ου αιώνα. Αυτή χαρακτηρίζεται και ως χρυσή εποχή λαμπρών πολιτισμικών επιτευγμάτων και μνημείων που στέκουν μέχρι σήμερα.
Για μερικούς αιώνες το Νεπάλ περνάει σκοτεινές περιόδους παρακμής όπου δεν υπάρχουν γνωστά στοιχεία έως ότου τον 12ο αιώνα μ.Χ. φτάνουν στην κοιλάδα του Κατμαντού οι πρώτοι βασιλείς των Μάλλα όπου θα κατακτήσουν την περιοχή και θα κυριαρχήσουν μέχρι την ενοποίηση των κρατιδίων τον 17ο αιώνα μ.Χ. Ένα γεγονός που σηματοδότησε αυτή την περίοδο είναι το μοίρασμα της κοιλάδας στους 3 γιούς του αποθανόντα βασιλιά Γιάσα Μάλλα, και την αυτόματη δημιουργία αντίστοιχα τριών μικρών βασιλείων (Πατάν, Μπακταπούρ, Κατμαντού). Αποτέλεσμα αυτής της διαίρεσης ήταν μια έκρηξη αρχιτεκτονικών «στολιδιών» (όπως ναοί, παλάτια κλπ) αφού υπήρχε έντονος ανταγωνισμός βασιζόμενος στον εντυπωσιασμό της αντίπαλης πλευράς.
Το βασίλειο του Νεπάλ ενοποιήθηκε το 1768 από το βασιλιά Prithvi Narayan Shah, ο οποίος είχε εγκαταλείψει την Ινδία. Κάτω από τον Shah και τους διαδόχους του, τα νεπαλικά σύνορα επεκτάθηκαν τόσο δυτικά ως το Κασμίρ και τόσο ανατολικά ως και το Sikkim (τώρα μέρος της Ινδίας) και για πρώτη φορά το Κατμαντού γίνεται πρωτεύουσα. Το 1815 ξεσπάει ο Αγγλο-νεπαλέζικος πόλεμος που θα τελειώσει με ήττα των Νεπαλέζων και υπογραφή της συνθήκης του Sugauli που παραχωρούσε κυριαρχικά δικαιώματα νεπαλικών περιοχών στους Άγγλους καθώς και τη δυνατότητα να στρατολογούν τους πιο αξιόλογους νεπαλέζους πολεμιστές, γνωστούς ως Ghurka.
Τα επόμενα χρόνια το βασίλειο του Νεπάλ βρίσκεται σε συνεργασία με την Αγγλική αυτοκρατορία αλλά κλείνει τα σύνορά του (μέχρι και το 1950) προς τους ξένους φοβούμενο πιθανή προσπάθεια εμπλοκής των Άγγλων στα εσωτερικά θέματα, όπως συνέβαινε εκείνη την περίοδο στη γειτονική Ινδία. Το 1991 γίνονται για πρώτη φορά ελεύθερες εκλογές με νίκη του κόμματος των Μαοϊκών. Η χώρα όμως συνεχίζει να βρίσκεται σε πολιτική αστάθεια πράγμα που θα οδηγήσει το 1995 σε εμφύλιο με πολλά θύματα. Το 2005 λήγει άτυπα ο πόλεμος, αλλά μέχρι σήμερα το πολιτικό κλίμα μπορεί να χαρακτηριστεί αρκετά "ρευστό".