4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Το οθωμανικό όνειρο του κ.Ερντογάν

Το οθωμανικό όνειρο του κ.Ερντογάν

Την ανασύσταση της παρουσίας που είχε η Οθωμανική Αυτοκρατορία στα βαλκάνια επιθυμεί  ο κ. Τ. Ερντογάν . Μάλιστα ,ο τούρκος πρωθυπουργός σε ομιλία του είπε ότι η Θράκη έχει ξεχωριστή σημασία για την Τουρκία και πρόσθεσε πως όταν λέει για την Τουρκία, Θράκη εννοεί και την Κομοτηνή, την Θεσσαλονίκη, το Kircaali και Deliorman της Βουλγαρίας ακόμα και περιοχές έως τα Σκόπια και την Βοσνία. Απο την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι  : «Οι ιστορικές και γεωγραφικές αναφορές, ιδίως σε μια περιοχή με έντονη ιστορική φόρτιση, όπως τα Βαλκάνια, πρέπει να γίνονται πάντοτε με ιδιαίτερη προσοχή»  

Η επιθυμία του τούρκου  πρωθυπουργού για διεύρυνση των ζωνών επιρροής στην Βαλκανική δεν είναι καινούργια υπόθεση. Μάλιστα , μετά την αποτυχία της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής να εκμεταλλευθεί  τις εξελίξεις σε Λιβύη, Αίγυπτο και Συρία στρέφεται με μεγαλύτερη ορμή στην βαλκανική χερσόνησο. Ήδη , από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90 με την διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας , το ενδιαφέρον της Τουρκίας για τον ευαίσθητο χώρο της Βαλκανικής αναβαθμίστηκε. Με σημαντική αύξηση των τουρκικών επενδύσεων , με εκπαιδευτικές παρεμβάσεις αλλά και με διακρατικές συμφωνίες η Τουρκία αργά αλλά μεθοδικά ξεκίνησε την είσοδο της.

Στρατηγικό ρόλο έχει το μουσουλμανικό στοιχείο. Η επικράτηση του κ. Ερντογαν οδήγησε στην πλήρη αξιοποίηση του καθώς στόχος του, μέσω του ελέγχου των μουσουλμανικών πληθυσμών, η προώθηση της στρατηγικής του νεο-οθωμανισμού διά της οποίας φιλοδοξεί να επαναφέρει την Τουρκία στα Δυτικά Βαλκάνια.

Μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας η Αγκυρα κατά περιόδους έχει προτάξει το ζήτημα της συνεργασίας με την Αλβανία, τη Βοσνία και τα Σκόπια.

Βοσνία

Τον Σεπτέμβριο 2012 Σεπτέμβριο ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε προκλητικά ότι «η Βοσνία είναι οθωμανική κληρονομιά», προφανώς είχε κατά νου ένα ευρύτερο σχέδιο διείσδυσης της Αγκυρας στη βαλκανική χώρα, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.Κεντρικό ρόλο σε αυτό παίζει ο τομέας της εκπαίδευσης. Στην πρωτεύουσα της Βοσνίας έχουν ιδρυθεί με τουρκικά κεφάλαια δύο πανεπιστήμια, που έχουν καταστεί πόλος έλξης για Τούρκους φοιτητές, οι οποίοι φέρνουν στις αποσκευές τους τον αέρα και τον πολιτισμό της γείτονος.

Ενα εκ των δύο πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, το Διεθνές Πανεπιστήμιο του Σεράγεβο, χρηματοδοτείται από επιχειρηματίες που διατηρούν στενές σχέσεις με το κόμμα του Ερντογάν και σήμερα, δύο χρόνια μετά την ίδρυσή του, έχει 1.500 φοιτητές.

Σημειώνεται ότι από τη δεκαετία του 1990, ξεκίνησαν οι πρώτες επαφές με επίκεντρο την οικονομική ενίσχυση των μουσουλμάνων της νεοσύστατης τότε χώρας. Εκτοτε έχουν ανοικοδομηθεί και επισκευαστεί μνημεία της οθωμανικής περιόδου με τουρκική χρηματοδότηση.

Πλέον η επιρροή της Αγκυρας στο Σεράγεβο είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού. Το ειδησεογραφικό πρακτορείου Anadolu έχει δικά του γραφεία στη βοσνιακή πρωτεύουσα και μάλιστα επεκτείνει τις δραστηριότητές του. Σε ολόκληρη την πόλη υπάρχουν αφίσες που διαφημίζουν εξαιρετικά φθηνές πτήσεις από και προς την Κωνσταντινούπολη, ενώ στις τηλεοράσεις παίζεται το δημοφιλές και στην Ελλάδα σίριαλ «Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής». Οι επισκέψεις διαφόρων Τούρκων αξιωματούχων, από τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν, μέχρι τον πρόεδρο Γκιουλ και τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, είναι συχνές και φανερώνουν το τουρκικό ενδιαφέρον για την περιοχή.

Κόσσοβο

Σε παλαιότερες δηλώσεις του ο κ. Ερντογαν  ,διακήρυξε πως αισθάνεται το νεόκοπο κράτος ως δεύτερη πατρίδα του και ότι οι δύο λαοί, Τούρκοι και Αλβανοί, ανήκουν στην ίδια χώρα. «Το Κόσοβο είναι Τουρκία και η Τουρκία είναι Κόσοβο...» .

Aλβανία

Η αλβανική κυβερνηση ήδη έχει ανακοινώσει  ότι, στο πλαίσιο της τουρκοαλβανικής συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας, η Τουρκία πρόκειται να παράσχει οικονομική βοήθεια ύψους περίπου 850 χιλιάδων ευρώ για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού, τη στρατιωτική εκπαίδευση και τη βελτίωση του στρατιωτικού αεροδρομίου Κουτσόβα.

Υπενθυμίζεται ότι το 2010 είχε εγκριθεί από το αλβανικό Κοινοβούλιο η χρησιμοποίηση της ναυτικής βάσης στο Δυρράχιο από πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Η έγκριση αφορούσε το νόμο περί εισόδου και προσωρινής παραμονής τουρκικής ναυτικής μονάδας. Επρόκειτο για ανάληψη καθηκόντων από τουρκική στρατιωτική δύναμη 1.125 ατόμων στα αλβανικά χωρικά ύδατα για την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ του αλβανικού και του τουρκικού στόλου.

Το 2000 η Τουρκία είχε ολοκληρώσει το έργο της ανακατασκευής του αλβανικού ναυστάθμου στην Αυλώνα, που είχε κόστος 10 εκατ. δολαρίων, εκ των οποίων τα μισά ήταν δωρεά της Τουρκίας.