4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Το παραπαίδι των γερμανών

Το παραπαίδι των γερμανών

του Αιρετικού.Και τελικά μείναμε μόνοι και ...καταφρονεμένοι. Η απόφαση της ΕΕ  να μην προτείνει πρόστιμα κατά της Ισπανίας και της Πορτογαλίας για τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα ανεξάρτητα απο τα κίνητρα που υποκρύπτει κάνει κάθε λογικό άνθρωπο να σκεφτεί ότι τελικά η χώρα αυτή έχει μετατραπεί σε σάκκο του μπόξ. Για εμάς το μαγαζί διαθέτει:Κόφτες , ψαλίδια , πιέσεις, "συστάσεις" , ασφυκτικές προθεσμίες για τα προαπαιτούμενα απο την μία. Για τους υπόλοιπους προσφέρονται :Τακτικισμοί , πολιτικά επιχειρήματα , ευελιξία και "κατανόηση".

 
Αν διαβάσει κάποιος με προσοχή τα επιχειρήματα που προβλήθηκαν προκειμένου να αιτιολογηθεί η απόφαση θα αισθανθεί πως η διγλωσία πλέον είναι συνώνυμη με την πολιτική .
 
"Οι κυρώσεις, ακόμα και αυτές θα είχαν συμβολικό χαρακτήρα δεν θα ήταν κατανοητές απο το κοινό," δήλωσε ο Pierre Moscovici,  σε συνέντευξη Τύπου και συμπλήρωσε:«Δεν είναι η καλύτερη προσέγγιση σε μια εποχή όπου οι αμφιβολίες είναι ευρέως διαδεδομένες στην Ευρώπη".
 
Ας κάνουμε όμως μία απόπειρα να αποκωδικοποιήσουμε τις δηλώσεις αυτές και να τις εκφράσουμε με όσο το δυνατόν απλούστερο τρόπο. Ο γάλλος πολιτικός είπε, με όσο πιο σαφή τρόπο επιτρέπει το αξίωμα του ότι τα αντιευρωπαϊκά αισθήματα που υπάρχουν σήμερα στους ευρωπαίους πολίτες δεν επιτρέπουν την επιβολή ακόμα και συμβολικών κυρώσεων. Κοντολογίς παραδέχθηκε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι μετά το Brexit , το κλίμα αμφισβήτησης της γερμανικής εκδοχής της Ευρώπης είναι τέτοιο που δεν επιτρέπει έστω και τις  συμβολικές ασκήσεις πειθαρχίας του εγχειριδιου που φέρει την υπογραφή  Σόιμπλε.
 
Παραδέχθηκε επίσης ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή  για να ξεκινήσουν εκρήξεις διαμαρτυρίας και καταγγελίες απο τους ίβηρες για προνομιακές συμπεριφορές που απολαμβάνουν κάποιοι ενώ για κάποιους άλλους υπάρχει  η γκιλοτίνα . Το γεγονός ότι τόσο στην Γαλλία όσο και στην Ιταλία δόθηκαν παρατάσεις προκειμένου να προσαρμόσουν  τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα στις προδιαγραφές του Συμφώνου Σταθερότητας θα αποτελούσε απο μόνο του  ένα κραυγαλέο παράδειγμα διγλωσίας και ανισότητας. Αλλά το κυριότερο είναι ότι θα πρόσφερε στους ευρωσκεπτικιστές και άλλα επιχειρήματα προκειμένου να υποστηρίξουν ότι η ΕΕ δεν είναι μία ένωση ίσων και ισότιμων εταίρων αλλά ένα μαγαζί υπο γερμανική διεύθυνση. Αυτό όμως δεν αναιρεί την πραγματικότητα.Δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ , η Επιτροπή , αναγνώρισε τις πολτικές σκοπιμότητες στην λήψη των αποφάσεων επιβεβαιώνοντας με το τρόπο αυτό εκείνους που υποστηρίζουν ότι η ΕΕ έχει μετατραπεί σε ένα παζάρι ανατολικών προδιαγραφών. Και αυτό αποδείχθηκε όταν ο γάλλος επίτροπος -προφανώς για να κρατήσει τα προσχήματα -είπε ότι αντί των προστίμων, οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να έχουν  την δυνατότητα να αναστείλουν ροές απο  τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ για τις δύο χώρες τον επόμενο χρόνο, αν τα διορθωτικά μέτρα που θα εφαρμοστούν προκειμένου να κλείσουν οι  τρύπες του προϋπολογισμού δεν κριθούν ικανοποιητικά.
 
Απο την απόφαση αυτή-και κυρίως απο το σκεπτικό της-τεκμαίρεται επίσης ότι τα μαθήματα "συνέπειας" που κατα καιρούς κάνει ο κ. Σόιμπλε αφορούν μόνο κάποιους και όχι όλους. Το δίχως άλλο μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι οι δύο χώρες είναι πλέον εκτός Μνημονίων και αυτό παρέχει την δυνατότητα για πιο "ευέλικτες" ερμηνείες των γραφών. Αστεία επιχειρήματα. Οι κανόνες ή αφορούν τους πάντες και τα πάντα ή ειδάλλως δεν είναι κανόνες αλλά πλαστελίνη με την οποία μπορείς να κάνεις ότι σχήμα επιθυμείς.Και στην συγκεκριμένη περίπτωση ο κανόνας είναι ότι σε οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν  να επιβάλουν  πρόστιμα ύψους μέχρι 0,2 τοις εκατό του εθνικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για υπερβολικά ελλείμματα.
 
Και τι ήθελες να γίνει θα αναρωτηθούν κάποιοι. Να ρίξουν τις καμπάνες για να δείξουν ότι είναι αμερόληπτοι και αδέκαστοι; Να πριονίσουν το κλαδί που κάθονται προκειμένου να αποδείξουν ότι η ΕΕ δεν κάνει "ρουσφέτια";
 
Η απάντηση είναι απλή: όταν κάποιος διαφωνεί με το πνεύμα και το περιεχόμενο του Συμφώνου Σταθερότητας σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι υπέρ των προστίμων ή κάθε λογής κυρώσεων που απορρέουν απο αυτό. Οποιαδήποτε απόφαση που έστω και έμμεσως το αμφισβητούν και το αποδομούν είναι καλοδεχούμενη. Και σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις ,σαν και αυτη,που διαπνέονται απο πνεύμα ευελιξίας και κατανόησης των γενικότεων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών είναι στοιχείο προόδου. Φυσικά ,αν δεν ανατραπεί στην πράξη το Σύμφωνο Σταθερότητας και η αρχή των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος η ευελιξία και η κατανόηση να μετατραπούν μεσά σε ένα βράδυ σε ακαμψία και στενομυαλιά. Αλλά αυτά είναι τα ρίσκα της πολιτικής .Και σε κάθε περίπτωση τόσο οι ισπανοί όσο και οι πορτογάλλοι έχουν πληρώσει πολύ ακριβά τα «θέλω» των δικών τους δανειστών και δεν χρειάζεται να γίνουν για μία ακόμα φορά θύματα .
 
Αλλά να! Με τόσο κλωτσομπουνίδι που έχουμε φάει .Με τόσα δάκτυλα που έχουν κουνηθεί μπρος στα μάτια μας. Με τόσες απειλές που έχουν ακούσει τα αυτιά μας.Και με τόσα λεφτά που έχουν φύγει απο τις τσέπες μας θα περίμενα να διατίθενται και για μας λίγα ψίχουλα ...κατανόησης. Φαίνεται όμως ότι οι σκέψεις και οι επιθυμίες αυτής της μορφής είναι πολύ ρομαντικές και ξεπερασμένες.Απο ότι φαίνεται στην περίπτωση μας ισχύει αυτό που τόσο συχνά ακούμε στα χωριά: όλοι μαζί και ο ψωριάρης χώρια.