4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Το πόκερ του Βερολίνου

Το πόκερ του Βερολίνου
Μετά απο μία περίοδο νηνεμίας στη σχέση της Αθήνας με τους δανειστές επανήλθε η ένταση.Ουσιαστικά απο χθές, οι τόνοι ανεβηκαν καθώς το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εξέφραζε τη δυσφορία του για τις εξαγγελίες του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με τις παροχές για χαμηλοσυνταξιούχους αλλά και τον ΦΠΑ στα νησιά.Ανάλογη στάση κράτησε και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM),ενώ το πάγωμα στην εφαρμογή των μέτρων διαχείρισης του χρέους ήταν το "κερασάκι στην τούρτα".
Πλέον κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ούτε για τα κίνητρα ούτε για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ένταση αυτή. Αναλυτές απο τις Βρυξέλλες επισήμαιναν σήμερα το πρωϊ ότι μία πρώτη γεύση για αυτά που έπονται αλλά και για την τακτική που θα ακολουθήσουν οι δύο πλευρές θα φανεί στην συνάντηση Μέρκελ -Τσίπρα.Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά η συζήτηση θα γίνει χωρίς την παρουσία του κ. Σόιμπλε. Αναλυτές επισήμαιναν μάλιστα, ότι δύσκολα μπορεί να εκτιμήσει κανείς ποιά σημασία μπορεί να έχει το γεγονός, ότι η καγκελάριος θα συζητήσει με τον ´Ελληνα πρωθυπουργό σε συνάντηση εργασίας θέματα που άπτονται της αρμοδιότητας του κ. Σόιμπλε, χωρίς τη συμμετοχή του.Και αυτό που έχει σημασία είναι αν θα υπάρξει τροποποίηση της ατζέντας ή αν όλα θα τρέξουν σύμφωνα με το πρόγραμμα.Το μόνο δεδομένο που υπάρχει αυτή την στιγμή είναι ότι χθές  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ εκτίμησε ότι η κατάσταση -όπως αυτή έχει διαφορφωθεί- δεν θα επιβαρύνει τις συνομιλίες της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα την Παρασκευή στο Βερολίνο. «Υπάρχουν γερμανικές θέσεις», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ, «οι οποίες είναι γνωστές -τόσο στην ελληνική κυβέρνηση όσο στο ΔΝΤ- επ' αυτού δεν έχει αλλάξει τίποτα».
 Υπάρχουν όμως και εκείνοι οι αναλυτές οι οποίοι θεώρησαν ότι η δήλωση του γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου θα πρέπει να ερμηνευτεί ως ξεκάθαρο μήνυμα προς την Αθήνα σύμφωνα με το οποίο οι θέσεις της γερμανικής κυβέρνησης παραμένουν αταλάντευτα σταθερές. Υπο το πρίσμα αυτό ιδιαίτερη σημασία αποκτούν και οι ανακοινώσεις του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών το οποίο ήδη απο την Τετάρτη δεν έκρυβε την δυσφορία της για τις ελληνικές "πρωτοβουλίες".
Σε μια πρώτη ανακοίνωση το πρωί της Τετάρτης, το υπουργείο δήλωνε ότι έχει ζητήσει από τους θεσμούς να «αξιολογήσουν» τις επιπτώσεις που θα έχει η πιθανή εφαρμογή των εξαγγελιών για το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας και κατά πόσο είναι συμβατές με αυτό. Όπως τονιζόταν στη συνέχεια, η επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος προϋποθέτει να μην λαμβάνονται μονομερώς μέτρα αλλά ούτε και να ακυρώνονται μέτρα χωρίς να έχουν προηγουμένως ενημερωθεί οι θεσμοί. Την ανακοίνωση αυτή διάβασε ως έχει η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε φον Τιζενχάουζεν στο κυβερνητικό μπρίφινγκ το μεσημέρι.
Η στάση του Βερολίνου θα εξαρτηθεί όμως και απο τις επερχόμενες εκλογές. Αυτο σημαίνει ότι η Άνγκελα Μέρκελ που επιδιώκει μια τέταρτη θητεία ως καγκελάριος  γνωρίζει ι το ενδεχόμενο ότι, για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας, ένα ακροδεξιό κόμμα -το «Εναλλακτική για την Γερμανία» - θα εισέλθει στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο.Με δεδομένες τις θέσεις των γερμανών λαϊκιστών για το ελληνικό ζήτημα εύκολα κατανοεί κανεις ότι τα περιθώρια ελιγμών της γερμανίδας καγκελαρίου είναι περιορισμένα.Η κατάσταση θα ήταν ξεκάθαρη αν στην συνάρτηση δεν υπήρχαν οι διαφορετικές προσεγγίσεις τόσο απο την πλευρά Μοσχοβισί όσο και απο τους ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες. Όλα αυτά περιπλέκουν την κατάσταση ανεβάζοντας υψηλά τον δείκτη της αβεβαιότητας.
Αβεβαιοτητα ως προς τα πραγματικά κίνητρα επικρατεί όμως και στην άλλη πλευρά. Αυτό άλλωστε γίνεται φανερό και απο το πλήθος των ερμηνειών των κινήτρων του κ. Τσίπρα. Άλλες εμφανίζουν ως κίνητρο τις εκλογές, άλλες την επιθυμία του να επανέλθει στην ρητορική των προγραμματικών του δηλώσεων και άλλες θεωρούν ότι πρόκειται για μία ελεγχόμενης έντασης αντιπαράθεση προκειμένου  ο έλληνας πρωθυπουργός να ιχνηλατήσει τα περιθώρια χειρισμών που έχει στο νέο περιβάλλον που διαμορφώθηκε μετά το ιταλικό δημοψήφισμα. Η αλήθεια ειναι ότι με την ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε προκάλεσε αρκετά προβλήματα στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Απο εκεί και πέρα, πολλά θα ξεκαθαρίσουν αύριο στην συνάντηση που όπως έχει ανακοινωθεί θα πραγματοποιηθεί στις 13.30 ώρα Ελλάδος στην καγκελαρία καθώς πριν από την έναρξη των συνομιλιών οι δύο πολιτικοί θα προβούν σε δηλώσεις.