4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Το σχέδιο των Βρυξελλών για τις ευρωεκλογές στην Ελλάδα

Το σχέδιο των Βρυξελλών για τις ευρωεκλογές στην Ελλάδα

Ο κ. Σαμαράς "μοιράζει" το πλεόνασμα που δεν  έχει ακόμα πιστοποιηθεί. Οι γραφειοκράτες της ΕΕ  δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να συζητηθεί άμεσα,οποιαδήποτε ρύθμιση για το δημόσιο χρέος. Στο Βερολίνο η καγκελάριος διαφωνεί με τον υπουργό Οικονομικών της. Αυτή είναι η εικόνα που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες μέρες στην Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι το τοπίο εμφανίζεται ως θολό, εντούτοις  έγκυροι πολιτικοί αναλυτές δεν παύουν να μιλούν ...για ένα δώρο -έκπληξη, το οποίο θα στηρίζει την εικόνα επιτυχίας που προσπαθεί να κτίσει η ελληνική κυβέρνηση. Και για να έχει προσδοκώμενο αποτέλεσμα, δεν θα πρέπει να φανεί ως ...δώρο.

Η έλευση της τρόικα στην Αθήνα υποστηρίζουν, ουσιαστικά σηματοδοτεί το ξεπάγωμα των δόσεων απο προηγούμενες  δανειακές συμβάσεις, ώστε τα δύο κόμματα της συμπολίτευσης να μπορούν ενόψη των ευρωεκλογών να μιλούν για το τέλος του ...μαρτυρίου, αλλά και τους γερμανούς αλλά γραφειοκράτες των Βρυξελλών να μη έχουν υποχωρήσει στο κρίσιμο πολιτικά θέμα του χρέους.

"Αν το καλοσκεφτεί κανείς, απο μία τέτοια απόφαση όλοι θα έχουν να κερδίσουν. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα εμφανιστούν ως σωτήρες. Η ΕΕ ως αλληλέγγυα και η Γερμανία ως αξιόπιστος σύμμαχος. Στη συγκεκριμένη όμως συγκυρία ίσως ταιριάζει το ρητό "φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες".  Στην πραγματικότητα όμως η χώρα  μπαίνει για μία ακόμα φορά σε πολιτική ομηρία.  Και αυτό διότι μία πιθανή ανατροπή της κυβερνητικής συμμαχίας στην Αθήνα, θα φέρει τον διάδοχό της σε μειονεκτική θέση απέναντι στους δανειστές. ΄Ετσι, το πιό πιθανό σενάριο είναι αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και ανεξαρτήτως αποτελέσματος να πέσουν οι αντιπολιτευτικοί τόνοι και η διανδρία Σαμαρά - Βενιζέλου να κερδίσει τον πολιτικό χρόνο που της είναι απαραίτητος", επεσήμανε χαρακτηριστικά πολιτικός αναλυτής στις Βρυξέλλες όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις που σημαδεύονται από τις δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων, αλλά και από το δημοσίευμα του Der Spiegel  για διαφωνίες μεταξύ Μέρκελ και Σόιμπλε.

Στα πλαίσια αυτά, η επιστροφή εντός της εβδομάδας της τρόικα στην Αθήνα, είναι ο απαραίτητος κρίκος για την  υλοποίηση του σχεδιασμού. Για να γίνει ευκολότερη η επιστροφή, υπήρξαν διαρροές που   εμφανίζουν τον έλληνα υπουργό  Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να δεσμεύεται ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο μνημόνιο. Υπενθυμίζεται ότι οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες δίνουν έμφαση οι εταίροι, είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%, η κατάργηση ορισμένων φόρων υπέρ τρίτων, η τροποποίηση της νομοθεσίας για τις ομαδικές απολύσεις και γενικότερα η προώθηση της εφαρμογής από τη χώρα της λεγόμενης εργαλειοθήκης μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ.

Πάντως η δήλωση του προέδρου του  Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με την οποία «Οι έλληνες θα χρηματοδοτηθούν υπό τους όρους του τρέχοντος προγράμματος και εάν τους τηρήσουν έχουν εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση μέχρι τον Αύγουστο. Οπότε τότε, τον Αύγουστο, θα μιλήσουμε για το μέλλον», έδωσε τις συντενταγμένες του σχεδιασμού των δανειστών. Με απλά λόγια είπε ότι αν η Ελλάδα ανταποκριθεί σε όλες τις μνημονιακές της υποχρεώσεις, τότε μπορούν να εκταμιευτούν οι δόσεις μέχρι τον Μάιο και έτσι να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας έως και τον Αύγουστο.

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί  ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν ο οποίος σε συνέντευξή του προς την Welt am Sonntag είχε τονίσει ότι δεν θα υπάρξουν αποφάσεις για την Ελλάδα στα ζητήματα ελάφρυνσης του χρέους και παροχής νέας βοήθειας πριν το καλοκαίρι  .

Όσον αφορά στο θέμα του πλεονάσματος, το μόνο σίγουρο είναι ότι η Εurostat θα επιβεβαιώσει την ύπαρξή του, ώστε λίγες εβδομάδες πρίν τις ευρωεκλογές να εμφανιστούν οι ...μάγοι με τα δώρα.