4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Υποκλοπές : Τι θα πεί ο Ομπάμα

Υποκλοπές : Τι θα πεί ο Ομπάμα

Όλο και πληθαίνουν οι πληροφορίες για τις μεθόδους παρακολουθήσεων της NSA. Μετά τις αποκαλύψεις για την δυνατότητα παρακολουθήσεων υπολογιστών εκτός διαδικτύου χθές αποκαλύφτηκε και υποκλοπή sms.
Η NSA είχε τη δυνατότητα να συλλέγει καθημερινά σχεδόν 200 εκατομμύρια sms από όλο τον κόσμο, συγκεντρώνοντας δεδομένα για ταξίδια προσώπων, για τις επαφές τους και τις συναλλαγές τους με πιστωτικές κάρτες, σύμφωνα με τον Guardian και το Channel 4. Η εφημερίδα αναφέρει πως η βρετανική υπηρεσία κατασκοπείας GCHQ χρησιμοποίησε τη βάση δεδομένων της NSA για να ερευνήσει τα μεταδεδομένα επικοινωνιών προσώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Προσθέτει πως επικοινωνίες από τηλεφωνικούς αριθμούς στις ΗΠΑ αφαιρέθηκαν ή «ελαχιστοποιήθηκαν» στη βάση δεδομένων, ενώ αριθμοί από άλλες χώρες, περιλαμβανομένης της Βρετανίας, διατηρήθηκαν.

Επικαλούμενη μια παρουσίαση της NSA το 2011 με υπότιτλο «Μηνύματα Κειμένου SMS: Ένα χρυσωρυχείο προς εκμετάλλευση», o Guardian αναφέρει πως το πρόγραμμα συγκέντρωνε κατά μέσο όρο 194 εκατομμύρια sms καθημερινά.

Στο μεταξύ με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένει η Αμερικανική κοινή γνώμη, τις ανακοινώσεις του Μπαράκ Ομπάμα, σχετικά με τον ρόλο της Αμερικάνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, μετά τις σκανδαλώδεις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος συνέστησε μία πενταμελή επιτροπή, η οποία κατήρτησε 46 προτάσεις για αναθεώρηση του προγράμματος, παρακολουθήσεων της NSA.

“ To δυσκολότερο που έχει να αντιμετωπίσει ο πρόεδρος είναι ότι πρέπει να ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές. Όσους ασχολούνται με τις μυστικές υπηρεσίες και τους υπέρμαχους της προάσπισης του σεβασμού της ατομικής ελευθερίας. Το θέμα είναι ότι δεν μπορούν όλοι να είναι ικανοποιημένοι, οπότε καλύτερα να κάνει αυτό που θεωρεί πως είναι το σωστό”, σχολίασε ο Στίβεν Βλάνεκ, νομικός που εξειδικεύεται σε θέματα εθνικής ασφάλειας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος καλείται να βρει την χρυσή τομή μεταξύ του σεβασμού της ιδιωτικότητας των πολιτών και της προάσπισης της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου πάντως, πιθανολογούν ότι ο Ομπάμα μεταξύ άλλων, θα ανακοινώσει τον περιορισμό η ακόμη και την απαγόρευση παρακολουθήσεων ξένων ηγετών, χωρίς όμως να έχει καταλήξει ακόμα στο αν η NSA θα εξακολουθήσει πραγματοποιεί τηλεφωνικές παρακολουθήσεις πολιτών και σε ποιο βαθμό.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο , ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της ετήσιας εφ’ όλης της ύλης συνέντευξης τύπου, δεν είχε  ξεκαθάρισει τις προθέσεις του .

«Πιστεύω ότι η ΝSA δεν εμπλέκεται σε εγχώριες παρακολουθήσεις. Αναγνωρίζω όμως, ότι όσο η τεχνολογία εξελίσσεται και οι άνθρωποι μπορούν να κατασκευάζουν προγράμματα που εντοπίζουν οποιαδήποτε καθημερινή μας συνομιλία στα τηλέφωνα ή τους υπολογιστές, θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τη στάση μας για να παρέχουμε περισσότερη εμπιστοσύνη στους πολίτες», ανέφερε τότε , μεταξύ άλλων, ο κ. Ομπάμα.