4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Φόρος στα ακίνητα : Η υποκρισία των πολιτικών

Φόρος στα ακίνητα : Η υποκρισία των πολιτικών

Οι φόροι είναι σαν το μοίρασμα της κληρονομιάς: άλλος παίρνει περισσότερα, άλλος λιγότερα και άλλος καθόλου και στο τέλος οι περισσότεροι βρίζουν το μακαρίτη. Στην περίπτωση του ενιαίου φόρου -που τώρα λένε ότι θα τον βαπτίσουν πάλι- συμβαίνει κάτι ανάλογο: όλοι καλούνται να πληρώσουν ανάλογα με τις ορέξεις των κυβερνώντων και να μοιράσουν ένα συγκεκριμένο ποσό : Βρέξει-χιονίσει θα πληρώσουν 2,9 δισ. Στο τέλος της μοιρασιάς, οι μοναδικοι που θα είναι ευχαριστημένοι είναι ο συμβολαιογράφος, οι δικηγόροι και η εφορία. Όλοι υπόλοιποι θα βρίζουν.
Η διαφορά του φόρου από την κληρονομιά, είναι η "συζήτηση". Στην κληρονομιά ο "μακαρίτης" δεν μπορεί να μιλήσει, ενώ στους φόρους ο "φορομπήκτης" μπορεί να υποδυθεί ότι συζητά. Τι μπορεί να συζητά;  Το ποιός θα πληρώσει τα περισσότερα. Στην περίπτωση του ενιαίου φόρου και  για επικοινωνιακούς λόγους μπαίνει και η "γαρνιτούρα" της δίκαιης κατανομής των βαρών. Και έτσι όλοι θα είναι ευχαριστημένοι:

Οι ηγεσίες γιατί εμφανίζονται "ευαίσθητες" στις φωνές των βουλευτών

Οι βουλευτές γιατί θα μπορούν να ισχυριστούν στο ακροατήριό τους ότι από τις παρεμβάσεις που έκαναν, θα πληρώσουν ...οι άλλοι

Και τελικά, όλοι μαζί, θα ψηφίσουν το νέο νόμο και θα ζήσουν αυτοί καλά και εμείς χειρότερα.

Δυστυχώς (ούτε οι βουλευτές ούτε και οι φορομπήκτες), κανείς, δεν έχουν την διάθεση να πούν και να μιλήσουν τη γλώσσα της αλήθειας. Να αποδεχθούν  ότι ο φόρος αυτός είναι:

´Αδικος: Βασίζεται σε αξίες ακινήτων που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Πρόχειρος : Γιατί δεν έχει γίνει καμία προεργασία για το αντικείμενο του φόρου. Για παράδειγμα, με βάση ποιούς μηχανισμούς, θα εξασφαλιστεί η ρεαλιστική απεικόνιση των τιμών στα χωράφια της Θεσπρωτίας ; Πως μπορεί κανείς να υπολογίζει το συνετελεστή απόστασης από την παραλία της Μυκόνου και από τα βράχια του Ταίναρου;

Αντιστρόφως Προοδευτικός : Γιατί  εφαρμόζει τα ίδια μέτρα και σταθμά για όλους ανεξαρτήτως οικονομικής και περιουσιακής κατάστασης.

Αντικοινωνικός : Γιατί δεν λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της περιουσίας. Ζητά για παράδειγμα να πληρώσουν φόρο φορογούμενοι των οποίων τα ακίνητα φέρνουν βάρη και τα οποία μπορεί να καταλήξουν σε ξένα χέρια. Δεν είναι δυνατόν,  να ζητάς απο κάποιον να πληρώσει φόρο για ένα ακίνητο που εξαιτίας του "κόκκινου στεγαστικού" του θα βγεί στο σφυρί. Και αν δεν τον πληρώσει, η εφορία θα κατασχέσει το μισθό, τη σύνταξη, την κατάθεση ή και το σώβρακό του.

Υποκριτικός : Γιατί μιλά για αλλαγές οι οποίες - στην καλύτερη περίπτωση- είναι ανακατανομές.

Φυσικά, οι συσκέψεις που γίνονται στο Μαξίμου είναι "στάκτη στα μάτια του κόσμου", αφού δεν επιλύουν τα προβλήματα εκείνα τα οποία καθιστούν το νόμο άδικο και τους συντάκτες του καιροσκόπους.

Για την ιστορία να πούμε ότι συμφωνα με τις διαροές που έγιναν  :

"    στη χθεσινή συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και συμμετείχαν οι Χρ. Λαζαρίδης και Αντ. Παναγόπουλος από τη ΝΔ, Γ. Κουτσούκος και Χρ. Μακρυπίδης από το ΠΑΣΟΚ, καθώς και ο σύμβουλος του Γ. Στουρνάρα, Ν. Καραβίτης, συμφωνήθηκε να υπάρξει ένα κοινό κείμενο-πρόταση προς το υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο θα ενσωματωθούν οι προτάσεις των βουλευτών των δύο κομμάτων, αλλά ταυτόχρονα θα διατηρείται και η λογική της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, με στόχο να διορθωθούν τα προβλήματα και οι αδικίες που είχαν εντοπιστεί στο αρχικό σχέδιο.

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών ώστε να εξασφαλίζεται η δικαιότερη κατανομή των βαρών και η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας συνολικά, με προοδευτικό τρόπο και όχι για κάθε ακίνητο ξεχωριστά.

Από την πλευρά των εκπροσώπων της ΝΔ υπήρξε διάθεση να καταλήξουν τα δύο κόμματα σε μια κοινή πρόταση και σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές φαίνεται να καταλήγουν στην υιοθέτηση ενός μεικτού συστήματος φορολόγησης των ακινήτων. Αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα περιλαμβάνει στοιχεία του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, αλλά και του έκτακτου τέλους ακινήτων (που σήμερα καταβάλλεται μέσω της ΔΕΗ), καθώς και του ΦΑΠ, ώστε να φορολογηθεί συνολικά η μεγάλη ακίνητη περιουσία."