4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Ψάχνουν όνομα για τα μέτρα που έρχονται

Ψάχνουν  όνομα  για τα μέτρα που έρχονται

Μία δήλωση του κ. Στουρνάρα ξεκαθάρισε πλήρως το τοπίο σχετικά με τη λήψη μέτρων. Ο «καυγάς» δεν είναι αν ληφθούν ή όχι μέτρα. Τα μέτρα θα ληφθούν.  Το ζητούμενο είναι τι όνομα θα τους δοθεί. Δηλαδή πώς θα τα «βαπτίσουν» : Μπορεί να τα πουν  «κάθετα», «οριζόντια», «πλάγια», «παράλληλα» , «τεμνόμενα», «διαρθρωτικά» , «αναπτυξιακά», «μόνιμα», «προσωρινά»… Ευτυχώς η ελληνική γλώσσα διαθέτει πολλές λέξεις για να καλύψει τις πομπώδεις δηλώσεις των επικεφαλής της Κυβέρνησης : «Όχι άλλα μέτρα». Αλλά  υπάρχει και ο κ. Στουρνάρας για να βάλει τα πράγματα στην θέση τους:  

 «Δεν μπορούμε να λέμε κανένα μέτρο. Από το όχι σε νέα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα, το οποίο και εγώ υποστηρίζω, έως το όχι, κανένα μέτρο, υπάρχει τεράστια απόσταση» δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας στην εφημερίδα «Τα Νέα». Και για να μη υπάρχουν παρερμηνείες διευκρίνισε  ότι αν πάμε στο «κανένα μέτρο θα κινδυνεύσει να γκρεμιστεί ότι χτίστηκε».

Φυσικά , ο υπουργός των Οικονομικών δεν είπε τίποτε άλλο παρά ότι διεμήνυαν την εβδομάδα που πέρασε οι εκπρόσωποι της ΕΕ και του ΔΝΤ και οι κ.κ Σαμαράς , Βενιζέλος απαντούσαν ότι δεν θα επιτρέψουν τη λήψη νέων μέτρων.

 Για απλά ιστορικούς λόγους να υπενθυμίσουμε ότι  ο κ. Ζ. Μπαρόζο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , στην διάρκεια της εβδομάδας δήλωνε : «Η Ελλάδα πρέπει να φέρει αποτελέσματα». Και διευκρίνισε  , ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ουίλιαμ Μάρεϊ, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσιγκτον ,ο οποίος είπε ότι , αν χρειαστούν νέα μέτρα, δεν θα είναι επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και δεν θα είναι οριζόντια, αλλά παρεμβάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα και δεν πρόκειται, όπως τόνισε, να έχουν τη μορφή πρόσθετων οριζόντιων μέτρων και αδιάκριτων περικοπών σε μισθούς ή συντάξεις.

Τι καταλαβαίνετε εσείς από όλα αυτά;  Θα υπάρξουν μέτρα που θα πλήξουν κάποιες κατηγορίες ελλήνων πολιτών. Αυτά θα προστεθούν και σε εκείνα που θα αρχίσουν να υλοποιούνται από τα προηγούμενα Μνημόνια όπως για παράδειγμα : οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων , ο ενιαίος φόρος, οι απολύσεις στο Δημόσιο κ.α . Για τον υπάλληλο, τον συνταξιούχο και τον επιχειρηματία που πνίγεται δεν έχει καμία σημασία  το πώς ονομάζεται  «το  πιστόλι που του κόβει το νήμα της ζωής». Σημασία έχει ότι θα πληρώνει πιο πολλά και θα εισπράττει πιο λίγα.  Όλα τα υπόλοιπα είναι «λόγια του αέρα».

Πλήρης σύγχυση επικρατεί όμως  και στην υπόθεση του χρέους με τους ευρωπαίους και τους  εκπροσώπους  του ΔΝΤ να προσπαθούν να μεταθέσουν χρονικά το θέμα .

«Το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους μπορεί να περιμένει λίγο ακόμα, διότι έχουμε μια συμφωνία από το Eurogroup του Νοεμβρίου του προηγούμενου έτους 2012, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα προτού τα Κράτη-Μέλη της Ευρωζώνης αρχίσουν να συζητούν για περαιτέρω μέσα βελτίωσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Την άνοιξη, από τη στιγμή που η Eurostat θα πιστοποιήσει τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας, δηλαδή εάν έχει πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα στα δημόσια οικονομικά της, θα έχουμε άλλη μία αποστολή επιθεώρησης και κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι θα ασχοληθούμε με το θέμα της επιπλέον βελτίωσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.» , δηλώνει  ο κ. Ρεν θέτοντας ως αφετηρία το καλοκαίρι.

Από την πλευρά του , το ΔΝΤ , αποφεύγει να διατυπώσει άποψη και ο κ. Μάρεϋ κράτησε «σιγή ιχθύος» αποφεύγοντας επιμελώς να αναφερθεί στις προθέσεις του Ταμείου.