4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Ψηλώνει το Μονακό

Ψηλώνει το Μονακό

Το Μονακό είναι το πιο πυκνοκατοικημένο κράτος στον κόσμο με πληθυσμό 36.000 κατοίκους. Το έδαφός του εκτείνεται σε 4 χιλιόμετρα ακτογραμμής και έχει πλάτος δύο τετραγωνικά χιλιόμετρα. Στο Μονακό υπάρχουν μόνο δύο επιλογές επέκτασης: ο ουρανός και η θάλασσα.
Η μεγάλη πρόκληση για το πριγκιπάτο είναι σε εξέλιξη καθώς  κάθε δεκαετία χρειάζεται προσθήκη περίπου 350.000 τετραγωνικών μέτρων για κατοικήσιμους χώρους.
Το 1965 ο πρίγκιπας Ρενιέ είχε αρχίσει το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα για επέκταση του Μονακό στην περιοχή Φονβιέιγ. Μέσα σε 8 χρόνια έπεσαν μπάζα 7 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων. Οι εργασίες απέφεραν στο πριγκιπάτο επιπλέον έκταση που αντιστοιχεί σε 15 γήπεδα ποδοσφαίρου.

Η περιπέτεια συνεχίζεται: μια νέα υπεράκτια επέκταση αποτελεί σήμερα τη νέα πρόκληση για τους Μονεγάσκους. Στην ξηρά η οικοδομική διεύρυνση γίνεται προς τον ουρανό. Όπως στο Χονγκ Κονγκ έτσι και στο Μονακό οι κάτοικοι έχουν μάθει να ζουν με κυλιόμενες σκάλες και ανελκυστήρες. Σαράντα μηχανοκίνητες διάδρομοι υποβοηθούν και συμπληρώνουν τις παραδοσιακές σκάλες.

 Στον 21ο αιώνα όμως οι κατασκευαστές στρέφουν το βλέμμα τους ολοένα και περισσότερο προς τον ουρανό και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή ενός πολυώροφου ουρανοξύστη. Όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του, ο πύργος Οντεόν ύψους 170 μέτρων, θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα κτίρια στην Ευρώπη. Σχεδιάστηκε από έναν ντόπιο αρχιτέκτονα.

Οι 49 όροφοι θα έχουν εκπληκτική θέα με υψηλό τίμημα: 40 με 90 χιλιάδες ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Το ρετιρέ στην κορυφή του κτιρίου θα διαθέτει εξωτερική πισίνα και πανοραμική θέα. Διαφημίζεται ήδη ως το πιο ακριβό διαμέρισμα στον κόσμο. Οι τιμές είναι υψηλές λόγω των νέων και ιδιαίτερων τεχνολογιών που υιοθετήθηκαν για την κατασκευή του κτιρίου ήδη από το πρώιμο στάδιο των θεμελίων που είχε αρχίσει το 2009.

Από τη διαρκή αυτή ανανέωση προκύπτει το ζήτημα της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου. Το ερώτημα είναι αν τα νέα κτίρια ανταποκρίνονται στα υψηλότερα περιβαλλοντικά κριτήρια. Οι Μονεγάσκοι νοσταλγούν το αρχιτεκτονικό παρελθόν που θυσιάστηκε στον βωμό της επέκτασης.

Τα εμβληματικά πολυώροφα κτίρια του Μονακό προστατεύονται. Ο πρίγκιπας Αλβέρτος έχει δεσμευτεί για ολοκληρωμένες μελέτες, λαμβάνοντας υπόψη και την ανάγκη για επιπλέον τετραγωνικά μέτρα, αλλά και τις παραμέτρους που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη γοητεία του Πριγκιπάτου.